Van tekening tot schip

Sharon Zwart

Gorinchem

07.10.2016

Damen

Heb je ooit wel eens in de bezoek damen 1haven rondgelopen en gedacht: ‘Wie bedenkt al deze schepen?’. Want zeg nou eens eerlijk, er is er geen één hetzelfde.

 

Met deze vraag in mijn gedachte ben ik (Sharon) vrijdag 30 september op bezoek geweest bij Damen Shipyards in Gorinchem. Hier bevindt zich het hoofdkantoor van dit gigantisch grote maar oer-Hollandse bedrijf.

Na binnenkomst werd iedereen verwelkomd door het personeel van Damen. Na een korte uitleg over het bestaan van het bedrijf en de verschillende markten waartoe ze behoren was het tijd om de werf te bezoeken.

bezoek damen 4Op de werf in Gorinchem worden verschillende soorten schepen gebouwd. Van sleepboot tot hypermoderne crew supply schepen. Deze catamaranschepen zijn voorzien van de bijlboeg, dit is een nieuw ontwerp voor de boeg van schepen. Voor elke toepassing is een ander schip nodig zou je denken. Maar wat nou als je 1 type schip ontwerpt die men later kan aanpassen voor verschillende doeleinden? Dit idee had Damen ook. Daarom zijn ze met het idee gekomen om de schepen te bouwen volgens één standaard. Dan kan de klant zelf extra opties toevoegen aan het schip, om het schip te voorzien van alle noodzakelijkheden die nodig zijn om het doel te kunnen uitvoeren.

Lijkt jou een carrière in de scheepsbouw ook wel wat? Is het ontwerpen van hypermoderne schepen iets voor jou? Of help je liever mee met de bouw van deze schepen? Bekijk dan nu de maritieme opleidingengids.

Evenementen
Oktober 2017
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen