Studententeam TU Delft doopt Solar Boat die in recordtijd Kanaal moet oversteken

MbH

Rotterdam

09.06.2017

Vandaag is de nieuwste TU Delft Solar Boat gedoopt door topzeilster Lobke Berkhout in de haven van Scheveningen. Het studententeam van de TU Delft wil met deze volledig op zonne-energie gedreven boot tussen 27 juli en 3 augustus het Kanaal van Engeland naar Frankrijk oversteken in een recordtijd. Het wereldrecord staat momenteel op zeven uur. Als de studenten daarin slagen, zijn zij het eerste Nederlandse team dat met een zonneboot  het Kanaal oversteekt.

Tegenslag

Terwijl tijdens het testen vanochtend de boot het nog goed deed, zat een testvaart er tijdens de doop niet in. Door waterschade aan de elektronica kon de motor niet meer draaien. “Voor ons is het heel even zuur, maar we gaan deze middag de problemen nog oplossen en door met testen”, aldus Casper van Engelenburg. “Dit helpt ons alleen maar om ervoor te zorgen dat elk klein foutje uit de boot gehaald is en dus in optimale conditie is tijdens de kanaaloversteek”. 

Kanaaloversteek

28 studenten van de TU Delft hebben het afgelopen jaar keihard gewerkt aan deze zelf ontworpen en gebouwde Solar Boat. Na zeven boten die allemaal speciaal voor het binnenwater waren gemaakt, vond het team dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging: een boot voor op zee. “Hiermee willen we laten zien dat in de maritieme industrie meer verduurzaming haalbaar is”, aldus teammanager Bob Vlamings. “Om dit kracht bij te zetten willen we in augustus in een recordtijd het Kanaal oversteken vanaf Engeland naar Frankrijk.”

Lobke Berkhout

De kanaaloversteek met een zonneboot is nog maar een keer eerder gedaan en is een echt avontuur waarbij duurzaamheid, zeewaaardigheid en snelheid samen komen. Om die reden heeft Lobke Berkhout de boot gedoopt. Lobke Berkhout is Olympisch medaillist zeilen, zij zoekt net als het Solar Boat Team de uitersten op van wat mogelijk is op het water.

Zeewaardig

Om de boot klaar voor zee te maken is de romp extra sterk en hoger gemaakt. Daarnaast wordt de boot ook op een betere manier stabiel gehouden. Om ervoor te zorgen dat de boot zo snel mogelijk de overkant haalt, zitten er draagvleugels onder deze boot. De draagvleugels zorgen ervoor dat de romp uit het water komt en er alleen nog een paar kleine vleugels in het water steken. Dit vermindert de waterweerstand aanzienlijk waardoor er met zo min mogelijk zonne-energie toch hard gevaren kan worden.

Monaco

Voordat de studenten met de boot het Kanaal  oversteken, doen zij van 13 tot en met 15 juli  mee aan de Monaco Solar & Electric Boats Challenge in de haven van Monaco. Deze wedstrijd bestaat  uit een endurance, slalom en een sprint. Het team hoopt tijdens deze wedstrijd  mee te strijden voor de 1e plek.

Evenementen
Oktober 2017
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen