Solar Sport: Kraamkamer voor innovaties

MbH

04.09.2017

De eerste twee dagen van de 40e Wereldhavendagen vormden het decor van de Solar Sport Zonnebootrace. Een wedstrijd waarin eigen gemaakte boten enkel aangedreven door de zon strijden om de titel. De sport bestaat al enkele jaren en blijkt een kraamkamer voor innovaties. Door technische hoogstandjes werden er tijdens een sprint zelfs snelheden tot 48,5 km p/u behaald, een waar spektakel! 

Inspireren

‘Een prachtige omgeving waar we heel veel mensen kunnen bereiken, enthousiasmeren en inspireren. Geweldig om deze geruisloze schepen over het water onder de Rijnhavenbrug te zien aankomen’, Chief Solar Officer Marcelien Bos- de Koning (voormalig Olympisch zeilster) is tevreden over dit evenement. ‘Op vrijdag hadden de teams het zwaar om de racemonsters op het water te houden.’ De wolkbreuk boven het haventerrein in Rotterdam zorgde voor een stevige uitdaging om de technieken draaiende te houden. Water en elektra blijven een moeilijke combi. De kracht van het hemelwater was ook ironisch. ’De zorg om ons klimaat is een van de redenen om jonge techneuten in een pressure cooker als de zonnebootrace na te laten denken over nieuwe mogelijkheden. Schepen varend op compleet renewable energy vormgegeven met duurzame materialen is onze hoogste doelstelling.’

Een stap voor

De wedstrijd bestond uit vier verschillende elementen. Tussen deze onderdelen door mochten de accu’s vanzelfsprekend niet aan een laadpaal. Enkel de energie van de zon geeft de schepen het vermogen om te varen. In de eenheidsklasse V20 was het stuivertje wisselen. Een fotofinish was net niet nodig om het team van de Koninklijke Marine tot winnaar uit te kunnen roepen. Indrukwekkend was de performance van het Clafis Victron Energy Solar Boat Team. Zij wonnen alle onderdelen. Gerard van de Schaar, teamcaptain, geeft aan dat de overwinning vooral in de voorbereiding zit. ‘Wij denken het liefst nog één stap verder dan de race zodat we meer dan klaar zijn’, zo zegt hij met de glimmende beker in de hand. In de A-klasse won het HAN Solar Boat Team.

Next generation

Nederland zoekt nieuwe technische talenten.De Young Solar Challenge (een klasse voor 14-17 jarigen) geeft deze leerlingen een platform. De wedstrijd in Rotterdam kwam veel te vroeg in het schooljaar maar er voeren wel 2 zogeheten V5’s mee in de sprint. Tevens hebben aantal klassen een rondleiding op de wedstrijdlocatie gehad. Onder andere een discovery reporter van de Wereldhavendagen en een Young Maritime representative, kregen de kans om een ronde mee te varen.

Afsluiter

Dit was de laatste race van het jaar. De teams hebben genoeg informatie opgedaan om in de winter terug naar de tekentafel te gaan en nieuwe elektronica te ontwikkelen. Ook de rompen zullen onderhevig zijn aan verbeteringen. Volgend jaar zullen nieuwe racelocaties aangedaan worden. Dit om de Solar Sport en duurzaamheid onder de aandacht te brengen van techneuten, daredevils, gadget-freaks en watersporters.

Resultaten

A-class

  1. A01 HAN Solarboat Team 14
  2. A04 VHL Nordwin Zonnebootteam 29
  3. A02 Sunflare Solarteam 37

V-class

  1. V02 Koninklijke Marine 8
  2. V01 DB-20 10
  3. V04 Engineers of Innovation 18

Top-class

  1. T04 Clafis Victron Energy 6
  2. T03 Solar Boat Twente 14
  3. T05 TU Delft Solar Boat 22

Voor meer informatie: www.SolarSportOne.org en www.youngsolarchallenge.nl