Peter Paul: de wereld over reizen om onderzoek te doen

Peter Paul van Voorst

Rotterdam

10.01.2017

‘Good morning, I’m Peter Paul van Voorst from Damen Shipyards, nice to meet you!’ Ik stel me voor aan de eerste persoon die voor vandaag op de agenda staat. Voordat ik naar binnen ga, pak ik nog even wat spullen uit de Canadese huurauto waarmee ik zojuist van het hotel naar het bedrijf ben gereden. Deze spullen zijn uiterst belangrijk, het zijn namelijk mooie ‘goodies’ die ik bij de bedrijven achterlaat zodat ze deze eerste ontmoeting met Damen niet zullen vergeten.

 

Voordat ik verder vertel over deze avonturen, zal ik even het totaalbeeld schetsen. Voor Damen Shipyards heb ik een stage mogen doen, waarin ik naar Canada en Chili afgereisd ben om in elk land 2 weken onderzoek te doen in de aquacultuur markt. De focus van het onderzoek was gericht op de visboerderijen die zalm groeien. Naast de visboerderijen zelf, zijn 160927_ACCanada_Voorst-17daar ook veel andere bedrijven bij betrokken. Hierbij kun je denken aan verhuurbedrijven die de boten verhuren, bedrijven die personeel kunnen leveren en associaties die alle partijen bij elkaar brengen. Heel wat te onderzoeken dus!

Achter mijn Canadese gastheer aan loop ik het kantoor binnen. Elke vergadering begint met een korte inleiding over Damen, dat het een familiebedrijf is, heel veel schepen maakt en eigenlijk overal in de wereld wel aanwezig is. ‘Oh yeah? Never heard of them!’ zegt de Canadees vol verbazing. Het gesprek kabbelt voort en alles van zenuwachtige zalmen tot mooie boten komt aan bod. Voor ik het besef is er weer anderhalf uur voorbij en tijd voor de volgende afspraak. Na het overhandigen van een echte Damen-pen, USB-stick en tijdschrift kan ik ze de hand schudden met de zekerheid dat zowel hij als ik veel geleerd hebben in deze ontmoeting.

De volgende ochtend zit ik aan mijn heerlijke Canadese ontbijtje, wafels, omelet en spek, de dag die voor me ligt te overdenken. Vandaag mag ik mee op een snelle boot die alle visboerderijen van bemanning voorziet. Met lichte zenuwen en vooral veel energie rijd ik 2,5 uur over een weg door het bos richting de haven. Daar stap ik aan boord en een van de eerste dingen die ik vraag: ‘Do you ever see whales here?’ Met een nuchtere blik antwoord de kapitein: ‘Oh yeah, everyday. I’d be surprised if we don’t see any today.’ En jahoor: na ongeveer een kwartiertje varen is het raak. De kapitein zegt dat we wel wat tijd hebben, dus pp.damenzet de motor uit en laat de boot richting de 2 grote bultrug walvissen drijven die rustig bovenkomen om even uit te puffen. Na een aantal minuten, nemen ze met een zwaai van de staart weer afscheid van de oppervlakte. Onderweg naar de verschillende visboerderijen die in de baaien liggen, hebben we daarna nog 2 keer de walvissen gespot. Oh ja, het was verder ook nog hard en zwaar werken natuurlijk.

Na de reis door Canada had ik twee weken de tijd om bij te komen en alle nieuwe informatie te verwerken. Daarna was het alweer tijd om door te vliegen naar de volgende bestemming: Puerto Montt in Chili. Eenmaal aangekomen verdwaalde ik onmiddellijk in de straten van het stadje. Ondanks dat het een perfecte manier is om de echte cultuur lokaal te zien, was het toch even spannend. Nog steeds was ik slechts een student met gelimiteerde ervaring in alleen reizen. Meer en meer drong echter het besef door wat een geweldige ervaring ik hier als maritiem student aan het meemaken was.

Ik zou graag doorgaan met verhalen over de reizen, over de 2-daagse boottrips, over eten met Chilenen en nog vele andere avonturen, maar dan verlies ik je aandacht. Mocht je meer willen horen? Houd onze Facebookpagina in de gaten en kom een keer langs bij een van de evenementen waar we staan! Het was in ieder geval een onvergetelijke reis die ik iedereen zou gunnen en die, mocht je de maritieme sector ingaan, ook zeker mogelijk is. Grote dank gaat ook uit naar de TU Delft en bovenal Damen Shipyards die dit mogelijk hebben gemaakt!

Evenementen
Oktober 2017
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen