NISS Maritieme Profielwerkstukkenwedstrijd: creatieve toepassing en gedegen onderzoek naar oceaanenergie wint wedstrijd

Goes

06.08.2020

De NISS Profielwerkstukkenwedstrijd daagt scholieren uit om de maritieme wereld te verkennen. Aan de vierde editie van deze wedstrijd deden opnieuw veel scholieren mee. Zij deden onderzoek naar uiteenlopende maritieme onderwerpen; van een groenere scheepvaart tot een haven van de toekomst. De drie prijzen zijn op een originele wijze uitgereikt passend bij deze tijd; fysiek op 1,5 meter afstand of digitaal, in bijzijn van de begeleidende docent. Lennard, Gerson en Adriaan, scholieren van het Calvijn College in Goes, ontvingen met hun onderzoek naar oceaanenergie de eerste prijs.

Het winnende team heeft met veel passie aan het onderwerp ‘oceaanenergie’ gewerkt en dat is terug te lezen in het profielwerkstuk. Het team heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om energie te gebruiken voor Nederlandse windmolenparken en manieren om de technologie verder te verbeteren. Lennard Duynkerke, Gerson Roos en Adriaan Koeman hebben op originele wijze een maquette gemaakt en getest in het Waterloopkundig Laboratorium aan de HZ University in Vlissingen.
De jury was onder de indruk van de kwaliteit van dit profielwerkstuk. Het was zowel een goede als leuke samenstelling van theorie en praktijk. ‘Zeer uitgebreid onderzoek, erg origineel om vangarmen te gebruiken en ook nog eens om het idee te testen in eigen omgeving’, aldus juryvoorzitter Arie Aalbers. De 1e prijs, een cheque van € 3.000,-, is fysiek uitgereikt door Young Maritime Representative Jesper Poppe op het schoolplein van het Calvijn College.

Zeilen op een containerschip

De tweede prijs, ter waarde van € 2.000,-, werd digitaal uitgereikt aan Daphne Feberwee, Norine Rijksen en Gea van der Weij van het Etty Hillesum Lyceum in Deventer. Zij deden onderzoek naar een technisch ontwerp om containerschepen duurzamer te maken. Hiervoor is besloten gebruik te maken van zeilen. De leerlingen zijn de uitdaging aangegaan om maar meteen een schip van de Maersk Triple E klasse te kiezen. De juryleden waren onder de indruk van de originele aanpak en kijk op het onderwerp. Niet alleen zijn de technische aspecten meegenomen en is er een kosten-baten analyse gemaakt, maar aan het einde van het profielwerkstuk is zelfs een afweging gemaakt van ethische kwesties.

North Sea Wind Powerhub

De derde prijs, goed voor een cheque van € 1.000,-, is overhandigd aan Jeroen Bos, Jelco van Jaarsveld en Jelle Timmerman van het Minkema College in Woerden tijdens hun diploma-uitreiking. In dit profielwerkstuk is onderzoek verricht naar de North Sea Wind Powerhub, een ambitieus project op de Noordzee met het doel een grote stap te zetten in de energietransitie én een grote bijdrage te leveren aan de realisatie van de klimaatdoelen voor 2050. De leerlingen hebben het contact met de buitenwereld opgezocht en interviews gehouden. Daarnaast is er ook sprake van een breed bronnenonderzoek. De jury vond het een verfrissend verhaal.

Opvolger NISS Profielwerkstukkenwedstrijd: Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd

Na vier succesvolle edities van de NISS Profielwerkstukkenwedstrijd zal de wedstrijd vanaf komend schooljaar worden uitgebreid. De Maritime & Mainport Profielwerkstukkenwedstrijd biedt scholieren de kans om op een aantrekkelijke manier de uitdagingen binnen de maritieme wereld, de haven en industrie te verkennen. Het NISS, initiatiefnemer van de profielwerkstukkenwedstrijd, blijft een significante rol spelen in de nieuwe opzet. Het EIC Mainport Rotterdam behartigt de onderwerpen omtrent de haven en industrie en Watertalent neemt het projectmanagement over van NMT. NMT blijft betrokken als partner bij deze wedstrijd. Met deze samenwerking kunnen we meer bereiken in het onderwijs en nog breder deze belangrijke doelgroep ondersteunen. We zijn trots op deze nieuwe samenwerking en kijken uit naar de toekomst om nog meer aandacht te kunnen creëren voor de veelzijdige maritieme wereld en de haven & industrie. Kijk voor meer informatie over de volgende editie op www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl.

Evenementen
September 2020
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen

Facebook

Used for the like, share, comment, and reaction icons

3 days ago

Young Maritime Representative

Wil jij dit schooljaar ook maritieme jongerenambassadeur worden?
Meld je aan via maritimebyholland.nl/aanmelden/
... See MoreSee Less

Wil jij dit schooljaar ook maritieme jongerenambassadeur worden?
Meld je aan via https://maritimebyholland.nl/aanmelden/

2 weeks ago

Young Maritime Representative

Voor ons is het alweer een jaar geleden dat wij tijdens de Wereldhavendagen 2019 bekend werden gemaakt als de nieuwe young maritime representatives. Wij zijn nog vol op aan het genieten van onze tijd als jongeren ambassadeurs!! Lijkt het jou nou ook super leuk jongeren enthousiast te maken voor de maritieme sector en zelf super vette ervaringen op te doen? Meld je dan aan via maritimebyholland.nl/aanmelden-ymr-2020-2021/. ... See MoreSee Less

Voor ons is het alweer een jaar geleden dat wij tijdens de Wereldhavendagen 2019 bekend werden gemaakt als de nieuwe young maritime representatives. Wij zijn nog vol op aan het genieten van onze tijd als jongeren ambassadeurs!!  Lijkt het jou nou ook super leuk jongeren enthousiast te maken voor de maritieme sector en zelf super vette ervaringen op te doen? Meld je dan aan via https://maritimebyholland.nl/aanmelden-ymr-2020-2021/.

Ik (Jesper) ben sinds afgelopen dinsdag aan boord van de MV Fairmaster van Jumbo als stagiaire. Ik heb hier heel lang naar uitgekeken omdat ik dan eindelijk de lessen van school kan gaan toepassen in de praktijk. Eindelijk kan ik gaan beleven hoe het leven op zee eraan toe gaat en hoe het is om zware lading te laden, vervoeren en te lossen. Door Covid-19 is alles net wat anders dan normaal maar alle voorzorgsmaatregelen worden getroffen die nodig zijn, zoals vooraf laten testen. Ondanks dat ga ik met heel veel plezier beginnen aan deze periode van 5 maanden!! ... See MoreSee Less

Ik (Jesper) ben sinds afgelopen dinsdag aan boord van de MV Fairmaster van Jumbo als stagiaire. Ik heb hier heel lang naar uitgekeken omdat ik dan eindelijk de lessen van school kan gaan toepassen in de praktijk. Eindelijk kan ik gaan beleven hoe het leven op zee eraan toe gaat en hoe het is om zware lading te laden, vervoeren en te lossen. Door Covid-19 is alles net wat anders dan normaal maar alle voorzorgsmaatregelen worden getroffen die nodig zijn, zoals vooraf laten testen. Ondanks dat ga ik met heel veel plezier beginnen aan deze periode van 5 maanden!!Image attachment

Comment on Facebook 520378391379629_3330415033709270

Een goede raad: niet alleen uitvoeren wat opgedragen zal worden, ook tijd nemen om te snuffelen in alle manuals ook al is dat maar een uurtje per dag ; over 5 maanden weet je dan weliswaar niet alles maar weet je wel waar je het kunt opzoeken indien nodig.

Succes

De Wereldhavendagen gaan dit jaar helaas niet door zoals we normaal gesproken gewend zijn, maar toch wil je het dit jaar niet missen! Op 5 september is het Digital Port Day en is er volop aandacht voor het verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven. Dit kun je volgen door de social media kanalen van de Wereldhavendagen goed in de gaten te houden!
Ook brengen ze de haven naar de scholen toe, vanaf 4 september. Door gastlessen, havenbelevingen en lespakketten. Super leuk! Hoe ga jij de Wereldhavendagen dit jaar beleven? Lees hier meer: wereldhavendagen.nl/
Wereldhavendagen Rotterdam
... See MoreSee Less

De Wereldhavendagen gaan dit jaar helaas niet door zoals we normaal gesproken gewend zijn, maar toch wil je het dit jaar niet missen! Op 5 september is het Digital Port Day en is er volop aandacht voor het verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven. Dit kun je volgen door de social media kanalen van de Wereldhavendagen goed in de gaten te houden!
Ook brengen ze de haven naar de scholen toe, vanaf 4 september. Door gastlessen, havenbelevingen en lespakketten. Super leuk! Hoe ga jij de Wereldhavendagen dit jaar beleven? Lees hier meer: https://wereldhavendagen.nl/
Wereldhavendagen Rotterdam

Ga jij of ken je iemand die komend jaar zijn profielwerkstuk gaat maken met een maritiem onderwerp? Geef je dan op voor de Maritime & Mainport Profielwedstrijd. Ga daarvoor naar www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl voor meer informatie hoe je mee kan doen en schrijf jezelf in! ... See MoreSee Less

Load more