Maritime Week toont innovatiekracht van de sector

MbH

Landelijk

10.11.2018

Vandaag – op de eerste officiële dag van de Maritime Week – opent MARIN in Wageningen haar deuren voor publiek. MARIN (Maritime Research Institute Netherlands) is één van de grootste maritieme onderzoeksinstituten ter wereld. Met simulaties, modeltesten en trainingen doet MARIN onderzoek naar bijvoorbeeld windparken op zee, drijvende (zeewier)boerderijen en containeroverslag op zee. De open dag biedt dan ook een interessant kijkje in de maritieme toekomst. Leuk voor het hele gezin!

 

Zo toonde MARIN vorige maand tijdens de Innovation Expo (bekijk hier de aftermovie!) een concept voor een drijvend mega-eiland. In de toekomst wordt de zee steeds meer een bron voor onze energie en voeding.

Slimme sector

Het drijvende eiland is slechts één voorbeeld van de fantastische oplossingen die in onze sector bedacht worden. Innovatie is één van de belangrijke thema’s van Nederland Maritiem Land. Om aan de maritieme wereldtop te blijven moeten we als sector slimmer zijn dan buitenlandse concurrentie. Daarom hecht Nederland Maritiem Land veel waarde aan de Maritieme Innovatie Impuls Projecten (MIIP) voor de maritieme sector waarin bedrijven samen nieuwe richtingen zoeken voor innovatieve oplossingen binnen de sector.

Het Rijk stelt jaarlijks ook subsidie voor Maritieme Innovatie Impuls Projecten (MIIP) beschikbaar via Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI). De ambities zijn duidelijk: zeeën veiliger en duurzamer maken, slim gebruik maken van digitalisering en schonere scheepvaart. Concreter gaat dat dan bijvoorbeeld om onderwerpen als autonoom varen, emissieloos varen en blue economy. Even vooruitblikkend: over diezelfde onderwerpen wordt in Rotterdam ook het TKI event Maritime with a Mission georganiseerd op 30 november.

Shipathon

In deze hele Maritime Week gaan we nog veel meer voorbeelden van innovaties zien. Zoals vanmiddag, als de deelnemers van de Shipathon de uitkomsten van hun brainstorm presenteren. De Shipathon begon gisteren al: 120 young professionals zoeken er samen naar vooruitstrevende oplossingen om zeegaande schepen nog slimmer te maken.

Geschiedenis van innovaties

Innovatie is van alle tijden. Het heeft onze sector groot gemaakt. Zo werd op 8 september 1938 het passagiersschip Oranje te water gelaten. Toen het nieuwste van het nieuwste en het visitekaartje van moderne scheepvaart. Tachtig jaar later is in Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de tentoonstelling ms Oranje | Koers gewijzigd te zien. Hier toont het museum de veelbewogen geschiedenis van de ms Oranje, die van luxe droomschip een hospitaalschip in de Tweede Wereldoorlog werd. Nog meer innovatie van vroeger bekijken? In Den Helder vindt het hele weekend de EOC Traditionele Schepenbeurs plaats, voor iedereen die wel eens een zeiltocht over de wereld wil maken, of daarvan droomt.

Bekijk alvast het hele programma van de Maritime Week om in de stemming te komen. Er komt een aantal heel bijzondere evenementen aan! Het Maritime Awards Gala van komende maandag uiteraard, maar ook de internationale METSTRADE in Amsterdam, open dagen voor scholieren en studenten, en een interessante expositie in het Maritiem Museum. Al het nieuws rond de Maritime Week vind je terug onder de #maritimeweek op Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. Meer informatie lees je ook op www.maritiemland.nl.

Evenementen
Juli 2019
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen

Facebook

Marijn ging mee met de Tall Ships Races 2019. Een bijzondere race in Noorwegen en Denemarken met deze grote zeilschepen. ⛵️ Hij eindigde met zijn schip als eerste! 🏆🎉

#tsrf19 #tsrb19 #tsr2019
... See MoreSee Less

2 weeks ago

Young Maritime Representative

... See MoreSee Less

2 weeks ago

Young Maritime Representative

... See MoreSee Less

Zie jij jezelf al staan op het Maritime Awards Gala? Naast de minister op een sleepboot? ⚓️ Of film jij een helikopter van de Koninklijke Marine? 🚁
Dit weekend is je LAATSTE KANS! Je hebt nog tot 9 juni om aan te melden als maritieme jongerenambassadeur 2019/2020.

Geef je snel op: bit.ly/YMR19-20
... See MoreSee Less

Zie jij jezelf al staan op het Maritime Awards Gala? Naast de minister op een sleepboot? ⚓️ Of film jij een helikopter van de Koninklijke Marine? 🚁 
Dit weekend is je LAATSTE KANS! Je hebt nog tot 9 juni om aan te melden als maritieme jongerenambassadeur 2019/2020. 

Geef je snel op: http://bit.ly/YMR19-20Image attachmentImage attachment

2 months ago

Young Maritime Representative

Vandaag zijn we op het Navingo Career Event waar veel verschillende maritieme bedrijven te bezoeken zijn en je de sector kunt beleven. Jullie zijn allemaal van harte welkom om ook naar de beurs te komen! Tot zo! ... See MoreSee Less

Load more