Douwe Pentenga: Verslaafd aan varen

Douwe Pentenga

Rotterdam

14.03.2017

Als kind woonde ik op een woonboot, vanaf mijn zesde zeil ik en ik wist al vroeg dat ik later wilde varen.

 

Voor de middelbare school kreeg ik vwo-advies, maar eigenlijk had ik naar de binnenvaartschool gewild. Helaas is die opleiding er alleen op vmbo-niveau. Uiteindelijk heb ik
gekozen voor Maritiem Officier aan de Hogere Zeevaartschool Amsterdam. Een studie met veel praktijk.

IMG_20170312_142755In vakanties probeer ik ook zoveel mogelijk op het water te zijn: zo kon ik bij Wagenborg terecht. Wat een bijbaan in de grachten van Amsterdam opleverde: toeristen rondvaren in een sloep. Afgezien van het feit dat het leuk is, ook een goede ervaring. Het is een soort verslaving; zeker in de zomer, dan móet ik even varen.

Een prima achtergrond om een jaar lang op te treden als maritiem ambassadeur. Sinds afgelopen september ben ik samen met Sharon Zwart en Peter Paul van Voorst aangesteld als Young Maritime Representative. In deze rol proberen wij ons enthousiasme aan anderen over te brengen en te laten zien hoe het is om in de maritieme sector te leren en te werken.

Mijn tweede en laatste stageperiode doe ik dit voorjaar, op een LNG-schip van Anthony
 Veder,de ‘Coral Energy’. Mijn eerste stage heb ik ook bij Anthony Veder gedaan en dat beviel mij erg goed. Het is tegenwoordig niet makkelijk een stageplaats te vinden, er zijn er te weinig, en ik ben blij dat ik weer bij deze rederij aan boord mag.

Na een jaar thuis sta ik echt te popelen om de zee op te gaan. In de tussentijd heb ik een minoronderzoek voor het Loodswezen gedaan en als ik even kon, vaarde ik een loodsreis mee. Een baan achter een bureau is niets voor mij.

Artikel uit het Mainport Magazine

Evenementen
Oktober 2017
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen