Door Delftse studenten gebouwde zonneboot in haaienpak: “zo gaan we nog sneller”

Nagele

13.08.2020

Door corona leken de ambitieuze plannen van een groep Delftse studenten om hun zonneboot in Monaco als eerste te laten finishen in het water te vallen. Dan kun je het bij de pakken neerzitten, maar deze studenten dachten daar anders over: ze organiseren hun eigen competitie. Dit keer niet in het zonovergoten Monaco, maar op het Ketelmeer in Flevoland op maandag 17 augustus. Vorig jaar werd het team nog wereldkampioen met hun zonneboot en ook dit jaar hebben ze hoge verwachtingen. Hun geheimen wapen? ‘Haaienhuid’.

 

“Dan organiseren we toch zelf een race?”

Het TU Delft Solar Boat Team zou eigenlijk meedoen aan de Solar Sport One competitie en de Monaco Solar Challenge, waar de studenten vorig jaar wereldkampioen werden. Met dat in het achterhoofd hebben de twintig Delftse studenten alles op alles gezet om in één jaar tijd samen een zonneboot te bouwen.  Het was een flinke tegenslag toen de Delftenaren het nieuws kregen dat het wereldkampioenschap officieel niet zou plaatsvinden deze zomer wegens COVID-19.  “Het was volledig te begrijpen, maar wel een teleurstelling”, vertelt teamlid Emma Linders. “We wilden er vol voor gaan en hebben dus ook allemaal onze studie een jaar stop gezet. Dan baal je wel even.”

Maar aan opgeven moesten ze niet denken en daarom werd al snel een nieuw plan gesmeed. “Waarom gaan we de zonneboot niet testen in een zelfgeorganiseerde race?”, dachten de studenten. Dus verzamelden de Delftenaren de beste teams uit de topklasse (Solar Boat Twente en Sunflare Solarteam ) en werd er binnen no-time een vriendschappelijke wedstrijd op het Ketelmeer in Flevoland opgezet. De race zal bestaan uit drie verschillende elementen; een duurrace, slalom en sprint.  Met de competitie willen de studenten de grenzen van de techniek opzoeken en te laten zien dat je op groene energie erg hard kunt varen.

Vleugels met ‘haaienhuid’

Het uiteindelijke doel van het team is om vliegend over de finish te gaan. En nee, niet alleen bij wijze van spreken. De uitdaging is om telkens weer sneller en efficiënter te varen op niets anders dan de kracht van de zon. Om de weerstand van het water zo klein mogelijk te maken kan de boot door middel van draagvleugels opstijgen uit het water. Hierdoor kan de boot 35 km/h vliegen op het vermogen van een waterkoker.

En dat is waar het Delftse team hoge verwachtingen heeft van hun ‘shark skin’ (haaienhuid). Op de draagvleugels onder de boot is een folielaag aangebracht die bestaat uit kleine ribbelstructuren. De kunstmatige haaienhuid werkt als een tweede huid die ervoor zorgt dat de boot nog soepeler door het water glijdt. Deze techniek werd eerder gebruikt bij Olympische bobsleeën, racevliegtuigen en grote zeiljachten, met als doel om nog harder te gaan.

De studenten verwachten veel van de haaienhuid. “Het is de eerste keer dat het team deze techniek gebruikt op een zonneboot, maar het is überhaupt een techniek die nog véél te weinig gebruikt wordt”, vertelt Nikki van Luijk, draagvleugelspecialist bij het TU Delft Solar Boat Team. Tijdens de race op maandag 17 augustus zal blijken of de haaienhuid het team als eerste over de finish helpt.

Programma

17 augustus 2020

10:00-12:00 Duurrace

Persmoment 1

11:30 Ontvangst pers

11:45 – 12:00 Finish duurrace

12:00-12:30 Ruimte voor interviews met teamleden en piloot.

14:00 – 15:00 Slalom race

Persmoment 2

14:15 – 14:30 Ontvangst pers

14:30 – 15:00 Slalom race

15:00 – 15:30 Ruimte voor interviews met teamleden en piloot.

16:00 – 17:00 Sprint race

Adresgegevens

Haven Marina Schokkerstrand
Schokkerhaven 2, 8308 PX Nagele
Parkeren kan op de parkeerplaats op locatie
Evenementen
September 2020
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen

Facebook

Used for the like, share, comment, and reaction icons

3 days ago

Young Maritime Representative

Wil jij dit schooljaar ook maritieme jongerenambassadeur worden?
Meld je aan via maritimebyholland.nl/aanmelden/
... See MoreSee Less

Wil jij dit schooljaar ook maritieme jongerenambassadeur worden?
Meld je aan via https://maritimebyholland.nl/aanmelden/

2 weeks ago

Young Maritime Representative

Voor ons is het alweer een jaar geleden dat wij tijdens de Wereldhavendagen 2019 bekend werden gemaakt als de nieuwe young maritime representatives. Wij zijn nog vol op aan het genieten van onze tijd als jongeren ambassadeurs!! Lijkt het jou nou ook super leuk jongeren enthousiast te maken voor de maritieme sector en zelf super vette ervaringen op te doen? Meld je dan aan via maritimebyholland.nl/aanmelden-ymr-2020-2021/. ... See MoreSee Less

Voor ons is het alweer een jaar geleden dat wij tijdens de Wereldhavendagen 2019 bekend werden gemaakt als de nieuwe young maritime representatives. Wij zijn nog vol op aan het genieten van onze tijd als jongeren ambassadeurs!!  Lijkt het jou nou ook super leuk jongeren enthousiast te maken voor de maritieme sector en zelf super vette ervaringen op te doen? Meld je dan aan via https://maritimebyholland.nl/aanmelden-ymr-2020-2021/.

Ik (Jesper) ben sinds afgelopen dinsdag aan boord van de MV Fairmaster van Jumbo als stagiaire. Ik heb hier heel lang naar uitgekeken omdat ik dan eindelijk de lessen van school kan gaan toepassen in de praktijk. Eindelijk kan ik gaan beleven hoe het leven op zee eraan toe gaat en hoe het is om zware lading te laden, vervoeren en te lossen. Door Covid-19 is alles net wat anders dan normaal maar alle voorzorgsmaatregelen worden getroffen die nodig zijn, zoals vooraf laten testen. Ondanks dat ga ik met heel veel plezier beginnen aan deze periode van 5 maanden!! ... See MoreSee Less

Ik (Jesper) ben sinds afgelopen dinsdag aan boord van de MV Fairmaster van Jumbo als stagiaire. Ik heb hier heel lang naar uitgekeken omdat ik dan eindelijk de lessen van school kan gaan toepassen in de praktijk. Eindelijk kan ik gaan beleven hoe het leven op zee eraan toe gaat en hoe het is om zware lading te laden, vervoeren en te lossen. Door Covid-19 is alles net wat anders dan normaal maar alle voorzorgsmaatregelen worden getroffen die nodig zijn, zoals vooraf laten testen. Ondanks dat ga ik met heel veel plezier beginnen aan deze periode van 5 maanden!!Image attachment

Comment on Facebook 520378391379629_3330415033709270

Een goede raad: niet alleen uitvoeren wat opgedragen zal worden, ook tijd nemen om te snuffelen in alle manuals ook al is dat maar een uurtje per dag ; over 5 maanden weet je dan weliswaar niet alles maar weet je wel waar je het kunt opzoeken indien nodig.

Succes

De Wereldhavendagen gaan dit jaar helaas niet door zoals we normaal gesproken gewend zijn, maar toch wil je het dit jaar niet missen! Op 5 september is het Digital Port Day en is er volop aandacht voor het verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven. Dit kun je volgen door de social media kanalen van de Wereldhavendagen goed in de gaten te houden!
Ook brengen ze de haven naar de scholen toe, vanaf 4 september. Door gastlessen, havenbelevingen en lespakketten. Super leuk! Hoe ga jij de Wereldhavendagen dit jaar beleven? Lees hier meer: wereldhavendagen.nl/
Wereldhavendagen Rotterdam
... See MoreSee Less

De Wereldhavendagen gaan dit jaar helaas niet door zoals we normaal gesproken gewend zijn, maar toch wil je het dit jaar niet missen! Op 5 september is het Digital Port Day en is er volop aandacht voor het verleden, heden en de toekomst van de Rotterdamse haven. Dit kun je volgen door de social media kanalen van de Wereldhavendagen goed in de gaten te houden!
Ook brengen ze de haven naar de scholen toe, vanaf 4 september. Door gastlessen, havenbelevingen en lespakketten. Super leuk! Hoe ga jij de Wereldhavendagen dit jaar beleven? Lees hier meer: https://wereldhavendagen.nl/
Wereldhavendagen Rotterdam

Ga jij of ken je iemand die komend jaar zijn profielwerkstuk gaat maken met een maritiem onderwerp? Geef je dan op voor de Maritime & Mainport Profielwedstrijd. Ga daarvoor naar www.profielwerkstukkenwedstrijd.nl voor meer informatie hoe je mee kan doen en schrijf jezelf in! ... See MoreSee Less

Load more