De eerste dagen als Young Maritime Representatives

Douwe Pentenga

Rotterdam

13.09.2016

Wereldhavendagen, YMR's

Na woensdag 31 augustus te hebben meegevaren aan boord van Zr. Ms. Rotterdam, stonden wij als kandidaat YMR’s vrijdagmorgen om half 10 stipt bij de valreep van hetzelfde schip. Iedereen had last van gezonde spanning aangezien we met een uurtje zouden weten wie van ons verkozen zouden worden.

 

Nadat de groep compleet was, zijn we begeleid naar de brug van het schip, waar commandant Liebregs en de voorzitter van Nederland Maritiem Land Wim van Sluis ons al stonden op te wachten. Toen iedereen van een kopje koffie en een plak cake was voorzien, begon de commandant zijn toespraak. Waarna voorzitter van Sluis over ging tot de bekendmaking van de YMR’s voor het schooljaar 2016 – 2017. Toen bleek dat Djente, Peter Paul, Sharon en ik (Douwe) de gelukkigen waren die zich dit jaar YMR mogen noemen. Dit betekende gelijk de start van een mooi en druk weekend.

Nadat we alle felicitaties hadden ontvangen, zijn we naar de brugvleugel gegaan voor de persfoto’s. Vervolgens zijn we met de watertaxi naar Hotel New York gegaan voor de (social) media training welke we meteen in de praktijk konden brengen in een live interview door één van de Port Reporters van de Wereldhavendagen. Hierna zij we weer de Maas overgestoken omdat we uitgenodigd waren voor een rondleiding aan boord van Zr. Ms. Zeeleeuw. Het was zeer interessant om te zien hoe de bemanning daar leeft en wat voor ymr onderzeeerapparatuur er aan boord staat. De onderzeeboot heeft een half jaar geleden een modernisering gehad, waarbij onder andere het Combat management systeem is aangepast. Door de aanpassingen is het schip nu de modernste van de vloot.

Aan het begin van de avond stond de volgende activiteit voor ons klaar. De RTM Port Party. Tijdens dit evenement hebben we veel mensen gesproken. Het is leuk om te zien dat al zo veel studenten en young professionals zich in de havens interesseren. Wij hopen dat we dit jaar nog veel meer mensen kunnen laten in zien hoe leuk en interessant de maritieme wereld is. 

Zaterdag begon het programma al vroeg. Als eerst gingen we naar de opening van de Dronehaven van het RDM Centre of Expertise. De haven werd feestelijk geopend met een optreden van de Drijvende Diva en een optocht van verschillende varende drones. Momenteel varen de drones nog niet autonoom, maar met de komst van de speciale haven, die is ymr droneafgesloten voor reguliere scheepvaart, moet dit in de toekomst wel mogelijk worden. Na de opening kregen wij ook nog de mogelijkheid om de drones te besturen.

Hierna gingen we door naar de World Port Hackathon. Dit is een wedstrijd waarbij hacker in teams, in 24 uur, een innovatie voor de Rotterdamse haven moeten bedenken. Hierbij maken ze gebruik van de data die verschillende bedrijven in de haven van Rotterdam ter beschikking stellen. Toen wij binnen kwamen zat de wedstrijd er al bijna op. Desalniettemin waren de teams nog steeds hard bezig met hun idee uit te werken.

Aan het begin van de middag waren we uitgenodigd bij Studio Maasstad. We zijn geïnterviewd tijdens de live uitzending en we hebben mogen vertellen wie wij zijn en wat we komend jaar ymr zonnebootjegaan doen. Na het interview zijn we naar het “Maritime by Holland Jongerenplein” gegaan om daar jongeren te helpen met het bouwen van hun eigen solarbootjes. Het was leuk om te zien dat er zo veel jongeren de wereldhavendagen hebben bezocht en dat ze allemaal enthousiast waren over wat er te zien was. Wellicht dat een paar van hun tijdens hun studiekeuze nog eens hier aan terug denkt en overweegt een maritieme studie te kiezen.

‘s Avonds waren we wederom te vinden in de Cruise terminal. Tijdens het feest hebben we de verschillende vrijwilligers van de wereldhavendagen gesproken en hebben we de vuurwerkshow mooi kunnen zien. 

Zondag was al weer de laatste dag van de wereldhavendagen. Samen met Rens, de winnaar van de win-actie, zijn we aan boord gegaan van de Polaris. De Polaris is een van de loodsvaartuigen van het Loodswezen. Aan boord hebben we overal mogen kijken. Van de bak tot de spiegel, van de brug tot en met de machinekamer. Daarnaast ging de Polaris ook nog varen en ging het samen met het andere materieel van het Loodswezen een demonstratie uitvoeren. Hierbij zaten wij op de eerste rij. We hebben onder andere kunnen zien hoe eenymr polaris loods per helikopter aan boord werd gezet en even later weer werd opgepikt, hoe de jollen te water werden gelaten en hoe goed de stuurmanskunsten van de verschillende bemanningen waren. YMR Peter Paul mocht tijdens de livestream die wij op Facebook hielden zelfs nog mee met een van de jollen.

Na de demonstratie zijn we weer van boord gegaan en waren de Wereldhavendagen voor ons afgelopen. Ik denk dat ik namens ons allen mag spreken dat wij onwijs hebben genoten van onze eerste paar dagen als YMR en dat het ons alleen nog maar meer heeft gemotiveerd om ons te gaan inzetten om jongeren te laten zien dat de maritieme sector een van de mooiste is om in te werken.

Evenementen
April 2020
Ma
Di
Wo
Do
Vr
Za
Zo
Evenementen Experiences Maritime Week Open dagen

Facebook

Comments Box SVG iconsUsed for the like, share, comment, and reaction icons

Vanwege de huidige situatie rondom het coronavirus wordt het maken van bijvoorbeeld een studiekeuze bemoeilijkt. Wij vinden het super leuk om jullie meer te vertellen over de opleidingen die wij volgen. Wij hopen daarmee jullie toch een beetje extra te kunnen informeren!!

Jesper: Maritiem Officier, HZ Vlissingen
Danique: Maritieme techniek, TU Delft
Bas: Schipper binnenvaart, STC Rotterdam

Dus; heb jij of heeft jouw dochter, zoon of iemand die je kent vragen over een van deze opleidingen? Of een andere studie of opleiding? Stuur ons dan een (prive) berichtje, wij delen super graag met jullie onze kennis!!
... See MoreSee Less

Vanwege de huidige situatie rondom het coronavirus wordt het maken van bijvoorbeeld een studiekeuze bemoeilijkt. Wij vinden het super leuk om jullie meer te vertellen over de opleidingen die wij volgen. Wij hopen daarmee jullie toch een beetje extra te kunnen informeren!! 

Jesper: Maritiem Officier, HZ Vlissingen 
Danique: Maritieme techniek, TU Delft 
Bas: Schipper binnenvaart, STC Rotterdam 

Dus; heb jij of heeft jouw dochter, zoon of iemand die je kent vragen over een van deze opleidingen? Of een andere studie of opleiding? Stuur ons dan een (prive) berichtje, wij delen super graag met jullie onze kennis!!

Ook in deze tijden gaat het werk in de scheepvaart door, natuurlijk met de nodige maatregelen die worden genomen. Voordat de corona-maatregelen werden ingevoerd had ik (Jesper) een challenge day bij Jumbo als begin van mijn stage. Als alles nog volgens plan verloopt, ga ik deze zomer aan boord bij een van de schepen van Jumbo. Wil je weten hoe deze challenge day eruit ziet? Kijk dan snel het filmpje hieronder!⚓

www.facebook.com/220876141370200/posts/1894282030696261/
... See MoreSee Less

Throwback naar de Wereldhavendagen, toen wij bekend werden gemaakt!⚓ ... See MoreSee Less

Throwback naar de Wereldhavendagen, toen wij bekend werden gemaakt!⚓

1 month ago

Young Maritime Representative

Ook wanneer het slecht weer is, blijft het leven doorgaan in de maritieme sector!🌊
#maritimebyholland #slechtweer @ Vlissingen, Netherlands
... See MoreSee Less

Ook wanneer het slecht weer is, blijft het leven doorgaan in de maritieme sector!🌊
#maritimebyholland #slechtweer  @ Vlissingen, NetherlandsImage attachment
Load more