< Terug naar het overzicht
Hogeschool Rotterdam
HBO
Rotterdam

Maritieme Techniek

Wil jij de schepen van de toekomst ontwerpen en construeren? Wil jij alles weten over luxe jachten, containerschepen of offshore constructies? Stap dan in de maritieme wereld vol avontuur, techniek en innovatie en volg de opleiding Maritieme Techniek/ Scheepsbouwkunde.

Nederland is een toonaangevend land op het gebied van maritieme techniek. Goed opgeleide Maritiem Ingenieurs zijn dan ook onmisbaar. Of het nu gaat om kleine bootjes of grote schepen, alles moet kloppen: de vorm, de drijfkracht, de afmetingen, de kleur en het materiaal. Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar voordat een schip het water in gaat, is er al een heel proces aan voorafgegaan. Van een grove schets steeds gedetailleerder naar het bestek, het definitieve plan van waaruit een schip wordt gebouwd. Je leert hier alles over tijdens de opleiding Maritieme Techniek/ Scheepsbouwkunde, zodat jij de professional bent waar werkgevers behoefte aan hebben. Kortom: de perfecte springplank van je carrière!

Vakgebieden die tijdens je studie aan bod komen:

Hydromechanica
Je leert waarom een schip drijft, wat een schip stabiel maakt en houdt en over weerstand, voortstuwing en scheepsbewegingen

Constructieleer
Naast een goede basis op het gebied van statica, sterkteleer en materiaalkunde krijg je les op het gebied van de maritieme constructieleer. Je maakt bijvoorbeeld constructieplannen aan de hand van klasseregels en je ontwerpt specifieke constructies door middel van de eindige elementen methode (FEM).

Maritieme Werktuigkunde
Dit is het vakgebied wat ervoor zorgt dat een schip zelfstandig kan opereren. Je leert over maritieme systemen zoals motoren, verswater systeem, koel- en vriessystemen en luchtbehandeling, leert een machinekamer te ontwerpen en kijkt naar de nieuwste ontwikkelingen op dit vakgebied.

Ontwerpen
Kijkend naar de ontwerpspiraal doorloop je gestructureerd alle stappen: ontwerp, lijnenplan, hoofdafmetingen, , gewicht, stabiliteit, ligging van het schip in het water, weerstand en voortstuwing en prijsbepaling.

Productie en bedrijf
Je leert over bedrijfsvoering, samenwerking met collega’s, productietechnieken, prijsbepaling en nog veel meer: alles wat je nodig hebt om in een bedrijf aan de slag te kunnen.
Lees meer